· 

Fit vs gezond: 4 woestijnen hardlopen

11 November was het zover. Ik had er echt al enige tijd naar uitgekeken. We hebben het voor elkaar, nou ja we, ik kan beter zeggen "ze", mijn collega's hadden keihard gewerkt om een mooi evenement op te zetten.

Helaas kon ik door mijn zwangerschap niet zoveel doen als ik zou willen, maar ik was erbij en heb zeker op die dag toch een bijdrage kunnen leveren.

In het pittoreske Molenschot was er een heuse inspiratie dag over gezond leven. Er spraken diverse mensen over hun lifestyle en waren er ook diverse gastsprekers. Waaronder dus de Ierse Dave O 'Brien.

11 November was het zover. Ik had er echt al enige tijd naar uitgekeken. We hebben het voor elkaar, nou ja we, ik kan beter zeggen "ze", mijn collega's hadden keihard gewerkt om een mooi evenement op te zetten. Helaas kon ik door mijn zwangerschap niet zoveel doen als ik zou willen, maar ik was erbij en heb zeker op die dag toch een bijdrage kunnen leveren. In het pitoreske Molenschot was er een heuse inspiratie dag over gezond leven. Er spraken diverse mensen over hun lifestyle en waren er ook diverse gastsprekers. Waaronder dus de Ierse Dave O 'Brien.

Ongelooflijk wat een lichaam kan.

Een uur lang zat ik met open mond naar deze man te luisteren. Hij vertelde over zijn onmenselijke prestatie om 4 woestijnen hardlopend te doorkruisen. En nog deel te nemen aan talloze marathons. Dit alles deed hij bijna ongetraind. Ik hoor mezelf nog denken, deze man is gestoord. Maar wat bleek, deze man is alles behalve gestoord. Hij vertelde hoe hij steeds impulsief deelnam aan alle races. Hij vertrouwde op zijn lichamelijk kunnen. Op zijn wilskracht en op zijn gezondheid. Zijn voorbereiding bestaat vooral uit goed voor zichzelf zorgen. Goede gezonde voeding, regelmatig beweging en het vermijden van (veel) stress. Natuurlijk heeft hij ook echt wel de nodige km in zijn benen gehad voordat hij de woestijn in ging, maar het is niet zo dat hij zich 3x per week afbeuld op de sportschool. 

Fit vs Gezond.

De meest belangrijke conclusie uit zijn presentatie was het verschil tussen fit zijn en gezond zijn. Mensen denken vaak dat gezond zijn het hebben van een six-pack is. Dat je alleen maar gezond kan zijn met een afgetraind lichaam in maat 36. Dit is dus echt het grootste fabel wat er is. Gezond zijn heeft niets te maken met de grootte van de spieren in je bovenarm, of met de zichtbaarheid van je buikspieren. Gezond zijn betekend dat je lichaam goed functioneert. Je bloeddruk, suikerspiegel en cholesterol op peil zijn. Dat je pijnvrij je dagelijkse activiteiten kan doen. Dat je minder stress ervaart en dat je een goede huidconditie hebt. 

Kijk maar eens om je heen. Hoeveel afgetrainde fitness mensen hebben een slechte huidconditie zoals extreme rimpels en vlekken? Als je kritisch rond je heen kijkt zie je duidelijk een verschil. En natuurlijk zijn er ook mooi afgetrainde mensen met een perfecte huid en een perfecte gezondheid, want er zijn zeker ook fitness grootheden die zeker wel weten hoe het moet. En hoe zij hun lichaam niet alleen moeten aftrainen maar ook hoe zij dit moeten voeden/ verzorgen. 

 

Blootvoets

Doordat Dave dus gezond is kan hij deze dessert runs lopen, zonder extreem hiervoor te trainen. Een groot deel hiervan loopt hij zelfs op zijn blote voeten. Natuurlijk heb ik hem gevraagd naar zijn voeten, want als pedicure is dat natuurlijk onwijs boeiend. Hij vertelde dat hij eigenlijk geen hinder ondervind van blootvoets lopen. Enkel gemak. Natuurlijk loopt hij niet door scherpe stenen en dergelijke. Maar waar het kan loopt hij op blote voeten, ijs of bloedheet asfalt maakt hem niet uit. Zijn huid beschermt zijn voeten en hij voelt zich beter geaard als hij op blote voeten loopt. Tevens vertelde hij minder blessures aan zijn voeten te hebben door zonder schoenen te lopen. Schoenen hebben immers nooit de perfecte pasvorm en gaan op langere termijn altijd irritatie veroorzaken.  

 

Ik kan niet wachten tot ik na mijn bevalling weer kan gaan hardlopen, mountainbiken en sporten. Zoals deze man richting de 75 gaat wil ik dat ook. Zorg allemaal goed voor jezelf, en probeer jezelf zo gezond mogelijk te houden. Bij mij is het belang van mijn gezondheid na deze inspiratie dag weer heel duidelijk geworden. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0